Боби Коруджиков е победител в Конкурса за произведения на изкуството "Уникати"


Боби Коруджиков е победител в Конкурса за произведения на изкуството "Уникати"
В Арт салона на Радио "Варна" се проведе Конкурсът за произведения на изкуството "Уникати", който е част от съпътстващата програма на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика“.

Петнадесет произведения от дванадесет автора се състезаваха за голямата награда на престижния конкурс.

Стилни дърворезби, изящна иконопис, скулптури от мрамор, гранит, варовик  и стъкло впечатлиха международното жури с председател проф. Вячеслав Бабияк - доктор на науките по изкуствознание, член на Международната асоциация на художествените критици.

Първото място бе присъдено на Боби Коруджиков за стъклената му пластика „Богородица“. 

„България е богата на  талантливи хора, които съчетават в себе си националната традиция с  високия професионализъм при изработката на творбата.“- заяви проф. Бабияк.

„Стъклото е много оригинален и труден материал. В тази творба са се съчетали ефирната прозрачност на стъклото, майсторското владеене на обема, а със златната светлина е постигнато най-важното- излъчването на светостта на образа на Богородицата. Това е истинският образ на Богородица! Много хубава, много професионална творба.“

Носителят на първата награда, Боби Коруджиков, сподели че четринадесет години чака тази награда. А пластиката, с която спечели надпреварата е изработена специално за Панаира на занаятите и изкуствата.

„Технологията лято стъкло за изработка на стъклени склуптури е на световно известния професор Станислав Либенски. В света много малко автори се занимават с този вид склуптура. Много е сложна като техника и технология. В България сме само трима души, които работим тази технология.“ , сподели  Боби Коруджиков.

Второто място бе разделено между учител и ученик.
Скулптурата на Стефан Стефанов "Владислав Варненчик" и "Паисий" на Филип Филипов бяха двете творби впечатлили журито.

Младият Филип тази година бележи голям успех на Панаира на занаятите и изкуствата, защото само преди дни с тази скулптура той спечели и конкурса за млади автори.

„Тези произведения потвърждават най-важното за истинската школа- връзката между ученик и учител. Където ученикът взима от учителя си най-интересното, най-ценното и го надгражда със своето творческо виждане.“, кометира проф.  Вячеслав Бабияк. 

На трето място бе класиран Иван Костов с миниатюрната дърворезба „Напрестолен кръст“.

За изложители

Общи условия на Международен панаир на занаятите и изкуствата

Общи условия на Международен панаир на занаятите и изкуствата

изтегли файл
Заявка за участие в Международен панаир на занаятите и изкуствата

Заявка за участие в Международен панаир на занаятите и изкуствата

изтегли файл
Условия за участие в Конкурс "Сувенири"

Условия за участие в Конкурс "Сувенири"

изтегли файл
Заявка за участие в Конкурс "Сувенири"

Заявка за участие в Конкурс "Сувенири"

изтегли файл

Контакти

адрес: гр. Варна,

ул. "Славянска" № 12

тел/ факс: 052 605 430

тел/ факс: 052 609 178

GSM: 0899 189 158

e-mail: contact@artfair-bg.com

www.artfair-bg.com

www.bulgarika.eu
 

Партньори

www.bulgarika.eu www.varna.bg Институт по медиация и извънсъдебно решаване на спорове и Регионалното управление на образованието- www.cargonbg.com Ливеа Медиа Груп http://www.vlastta.com/ zona-news zona-zdrave http://www.chernomore.bg/ sunrisemusicbg bulgariautre http://www.gtvarna.com/ nakratko