Закриха 21-вия Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"
»
»
Закриха 21-вия Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"

На 21 август с тържествен концерт бе закрит XXI Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Международният панаир на занаятите и изкуствата е най-голямото арт изложение в България. През целия период, в рамките на изложението, са представяни стотици български автори на българска и чуждестранна публика.

Панаирът се организира от Асоциация „Булгарика“- Aсоциация за съхранение и развитие на българското изкуство.
Организаторите и участниците на Международния панаир на занаятите и изкуствата получиха поздравителни адреси, част от които на Кмета на Община Варна и Председателя на Общински съвет- Варна.

Иван Портних, Кмет на Община Варна: "В богатия летен календар на Варна вече има запазено място за този формат, който съхранява, популяризира и съчетава по един уникален начин традиции и съвременни тенденции в областта на художествените занаяти и приложните изкуства! Благодаря на организаторите за устойчивостта, с която организират и провеждат това събитие!"

Тодор Балабанов, Председател на Общински съвет Варна: "По традиция на 1 август морската ни градина се обагря с колорита на българските занаятчийски произведения, създадени с много любов, благодарение сръчността на талантливите български автори. Емблемата "Булгарика" ще завладее сърцата на варненци и гости на града и всички ние ще можем да се насладим на магията на традиционните български занаяти. Една магия, която не само създава емоции, но и съхранява българщината."

На сцената бе поканена Веселина Савова, Председателя на УС на Асоциация „Булгарика“:

„Благодаря на всички и се радвам, че сме тук, отново заедно, както когато преди 20 дни открихме Панаира на занаятите и изкуствата за 21-ви път. Тази вечер с малко тъга, но и с много радост и очакване, ще закрием XXI Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ и ще чакаме с нетърпение 22-то издание на най-голямото арт- изложение в България. Сигурна съм, че XXII Международен панаир на занаятите и изкуствата ще бъде още по-красив, още по-богат и вие отново ще бъдете тук, за да бъдем заедно на това събитие.“

По традиция по време на церемонията бяха наградени и победителите в конкурс  „Сувенири“.
Конкурсът се провежда на 2 етапа.На територията  на Международния  панаир  на  занаятите  и  изкуствата бе изградена Сувенирна палата.

В нея бяха подредени 78 сувенира от 56 автора, участващи в конкурса.
Посетителите на Панаира гласуваха за избрания от тях сувенир, с което участваха в номинирането на най-добрите сувенири.

Изборът на победител бе на специална пресконференция, където бяха подредени 15-те  сувенира, събрали най- много гласове при номинирането.
Журито на втория етап от конкурса бяха журналистите, операторите и фотографите, коитос тайно гласуване избраха победителя в Конкруса "Сувенири".
Спечелилият първа награда ще получи диплом и парична награда в размер на 300 лв. А класиралите се на второ и трето място ще получат също специални дипломи.

Веселина Савова:

„Конкурсът „Сувенири“ е по-стар дори и от Панаира на занаятите и изкуствата. Панаирът е 21-ви, а конкурсът се провежда за 22-ри път. С неговото първо издание преди толкова много години всъщност се зароди идеята за създаването на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Този конкурс е много ценен както за мен, така и за участвалите в него. Нека да обявим победителите.
Третото място в конкурса тази година е за атрактивния сувенир „Хоро“, дело на талантливата майсторка на кукли Мария Милева.
Тази година има две втори места- Христо Василев с изящната си дърворезба „Калкан“ и Румяна Рангелова с нейните прекрасни бижута с шивици.
Победителят в конкурса „Сувенири“ тази година е Петко Петков- изключителен дърворезбар.“

Развълнуван Петко се качи на сцената и благодари на организаторите:

„Искам да благодаря на Асоциация „Булгарика“ за тази награда. Много се вълнувам. Благодаря!“

Веселина Савова:

„Петко е много труден в приказките, но в същото време е невероятно талантлив, самоук дърворезбар. Искам да подчертая това, защото хората, които могат да творят със сърце, не винаги трябва да са завършили някъде. Самоуките автори са нещо много ценно на Панаира на занаятите и изкуствата. За мен е голяма радост да виждам как известни художници се възхищават на творбите на самоуки автори."

След официалната церемония по връчване на наградите в конкурса „Сувенири“ Веселина Савова закри най-голямото арт-изложение в България с думите:

„Много ми е тъжно, че ще го кажа, но знам, че след това започва организацията на следващия панаир и това ще бъде заредено отново с много радост.
Закривам 21-ви Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика“.“

След официалната част участниците в изложението и публиката имаха възможност да се насладят на прекрасните изпълнения на малките таланти от вокалния клас на Мила Маврова. Те радваха многобройната публика и получиха заслужени аплодисменти.

Нашите партньори