Избраха победителя в Конкурса "Сувенири" на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България
»
»
Избраха победителя в Конкурса "Сувенири" на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България

В Арт салона на Радио „Варна” бяха обявени победителите в Конкурс „Сувенири“, организиран в рамките на ХХI Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

Веселина Савова, организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата:

„Добър ден! Много съм радостна, че днес ще ви представим едни изключително хубави сувенири номинирани от посетителите на изложението в първия етап на конкурса. През целия период на изложението 78 сувенира от 56 майстори от цялата страна, бяха подредени в специална сувенирна палата, разположена до Галерията "Къщата на майсторите" на панаира. Посетителите имаха възможността да гласуват за своя фаворит. Това беше първият етап на конкурса. Участниците са от много градове от страната. Те не са само присъстващи на Панаира на занаятите и изкуствата, а и такива, които изпратиха преди това свои произведения за участие.
Сувенирите, които виждате днес са тези, които са събрали най-много гласове, като за първи път ни се случва да имаме съвпадение в броя гласове и затова са ви представени 16 сувенира.

Авторите на номинираните произведения са:

Христо Василев от Сливен, Димитрина Николова от София, Митко Минев от Стара Загора, Петко Петков от Варна, Боряна Мочева от Велико Търново, Мария Робева от Горна Оряховица, Борян Пешев от Варна, Янко Енев и Евгени Иванов от Враца, Божана Стаматова от Белослав, Румяна Рангелова от Варна, Алаа Абдел Хади от Йордания и Август Иванов от Варна.

Веселина Савова поясни втория етап на конкурса. Журналистите, фоторепортерите и операторите гласуваха с талон за оценка и определиха призовата тройка
Красивата дърворезба „Роза“,  изработена от Петко Петков грабна приза за най-атрактивен сувенир в 21-тото издание на  конкурса „Сувенири”, организиран в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

На второ място журналистите класираха два сувенира: комплект колие и маншет със шивици, изработено от Румяна Рангелова и изящната дърворезба „Калкан“ на Христо Василев. Третото място бе за атрактивния сувенир „Хоро“, дело на талантливата Мария Милева.

Победителите ще получат грамоти за участие, а класиралият се на първо място  - парична награда в размер на  150 евро.

Те ще бъдат наградени на официалното закриване на 21-я Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” на 21 август от 20.00 ч. на сцена „Раковина” .
Развълнуван и щастлив, победителят Петко Петков каза няколко думи за себе си пред журналистите:
„Тази година правя 40 години от както се занимавам с дърворезба. Абсолютно самоук съм. Всичко съм постигнал сам, с много труд.“

Веселина Савова:

„Петко е един от авторите дърворезбари, за които аз казвам, че са докоснати от Бога, защото сами учат и откриват пътя си. Такива са също Иван Костов, Траян Габровски, Всички те са самоуки. Най-голямата радост, която изпитвам като организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата е, когато дойдат много известни художници и се възхищават на самоуките автори. Това доказва и нашето мото: „Човек е създаден, за да създава.“

Нашите партньори